Tips till dig som vill bli komiker

Om du alltid drömt om att bli komiker eller märker att dina skämt alltid går hem, ja då kanske det är läge att testa på ståuppkomik, från engelskans stand up comedy. Det kan vara svårt att veta hur man ska börja och framförallt ekonomiskt knepigt då detta inte är en lukrativ bransch för en nybörjare. Testa först på större tillställningar i bekantskapskretsen och anmäl dig till komediklubbar på kvällarna. Skulle det bli succé och man känner att man vill fortsätta så testa att gå ner till halvtid på jobbet och börja fila på numret för att försöka göra dig ett namn.

Finansiering

Känner du att stand-up är ditt kall och du vill ägna större delen av din tid åt att komma igång så kan det vara värt att ta ett lån för att finansiera den första tiden när man vässar på sin teknik och uppträder nästintill gratis. Gå till hemsidan för att hitta tips på fördelaktiga mindre lån som kan passa för den som vill ge sig in i denna bransch med målet att bli att kunna livnära sig på yrket.

Tips för att lyckas

Komedi kommer ofta inte av sig själv utan kräver att man funderar ut en repertoar, vässar sina skämt och bearbetar dem vidare. Att inte använda för krångliga ord, att ha en hög röst så att man når ut till publiken och att hitta saker att driva om är en start. Att skämta om sig själv är tacksamt och inte för avancerat. Har du fobier, svagheter i din personlighet eller något speciellt ansiktsdrag så lyft fram detta.

Scenen

Att få scenvana direkt är ganska grundläggande för att slipa på sitt nummer och se vad som fungerar och inte. Anpassa dig till sammanhanget, om du uppträder i Örebro eller inför en nischad publik så kan skämten kretsa kring detta. Förutom att börja uppträda på små komediklubbar så finns det ”open mic” där man som nybörjare kan boka in sig, och detta ger naturligtvis mycket övning. Du har få minuter att imponera, så försök inte att imitera andra komiker. Publiken märker direkt om du lånar från någon annan och inte känns äkta!