Vinnarna i Svenska Standupgalan 2016

Den svenska standupgalan hölls i år för femtonde gången och denna gång i Lund. Lyckliga vinnare som Nour El Refai, Henrik Schyffert och Carl Stanley. Här följer en presentation av varje vinnare inom varje kategori, med lite av juryns motivering.

Årets kvinnliga komiker

Nour El Refai är en av Sveriges mångsidiga komiker, då hon både har roat oss på scen, men även på TV. Hon kan alla former av humor, och med sitt personliga tilltal underhåller och charmar hon många. Hon är smart, rolig och helt enkelt störst just nu. Nour El Refai kammade hem titeln som Årets kvinnliga komiker.

Årets manliga komiker

Henrik Schyffert dominerar stora som små scener och har en lång erfarenhet inom branschen. Oerhört smart, och med hans charm och pondus har han visat att man kan roa många, gamla som unga. Årets manliga komiker går till Henrik Schyffert.

Årets nykomling

Carl Stanley är en nykomling från Helsingborg och som absolut har kommit för att stanna. Med en energi som inte verkar ta slut har han snabbt börjat klättra uppåt i sin karriär. Direkt från gymnasiet och rakt in i kändislivet. Carl Stanley vann titeln Årets nykomling.

Årets media

Tankesmedjan i P3 har i många år fått oss att skratta och med sin smarta och briljanta dialog även stressat makthavare som mellanchefer på Sveriges Radio. Titeln Årets media går till Tankesmedjan i P3.

Årets föreställning

Sveriges historia, med Måns Möller och Özz Nûjen är en föreställning som visar dig hur det var förr, och som då säger en del om varför saker och ting ser ut som de gör idag. Det är en garanterad skrattfest som kan få vem som helst att le. Dessa komiker gör att det känns som flera är på scen, när det bara är två. Måns Möller och Özz Nûjen kammar välförtjänst hem titeln för Årets föreställning, Sveriges historia.

Juryns hederspris

Jonas Gardell har i hela 30 år berört och underhållit oss. Denna talang har med sitt skarpa intellekt och målande kroppsspråk lyckats få svenska folket att skratta och hänföras under många olika shower. Låt oss hoppas att han fortsätter med detta i 30 år till. Juryns hederspris går det här året till Jonas Gardell.

Om Svenska Standupgalan 2016

Det var 2002 som galan hölls för första gången och i år skedde det i samband med Lund Comedy Festival. Värdarna var Emma Knyckare och Josefin Johansson och de gav publiken en humorspäckad show, där Henrik Nyblom och Elinor Svensson gjorde inslag. Några av prisutdelarna var Adde Malmberg, Johan Glans och Karin Adelsköld.

Juryn bestod i år av ordförande Fritte Fritzson, Petrina Solange, Soran Ismail, Niklas Andersson, Henrik Nyblom, Zinat Pirzadeh och Gerda Bylund.